Vrijheid Deel Je Samen: Motie van Becker
De recente motie van Becker om Nederlanders met een migratieachtergrond te onderzoeken op hun religieuze opvattingen is een stap in een gevaarlijke richting. Het onderscheid maken tussen mensen op basis van kleur, afkomst en religie of areligie staat haaks op de fundamentele rechten van de mens. Martin Luther King verwoordde dit ooit zo krachtig: “I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character.” De motie van Becker doet precies het tegenovergestelde: eerst kijken naar afkomst en dan pas naar iemands daden.
We moeten ons zorgen maken over deze ontwikkelingen, die akelig veel lijken op het Europa van de jaren ’30. Het fascisme begon toen ook met het bestempelen van mensen als “anders,” destijds vooral Joden. Nu lijkt die stigmatisering gericht te zijn op alle Nederlanders met een migratieachtergrond. Het is een proces: eerst een groep door populistische propaganda zwartmaken, bestempelen en beschuldigen, daarna systematisch onderscheiden – en wie weet wat er daarna volgt.
Martin Luther King verwoordde dit ooit zo krachtig: “I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character.” De motie van Becker doet precies het tegenovergestelde: eerst kijken naar afkomst en dan pas naar iemands daden.
Wat we nu zien is een selectief geheugen van westerse landen, vooral in West-Europa. Decennialang hebben zij de wereld de les gelezen over democratie. Ze hebben andere landen bekritiseerd, onder druk gezet en zelfs geprobeerd die democratie op te leggen. Maar ze lijken te vergeten wat zij zelf in Afrika, Azië, het Midden-Oosten en de beide Amerika’s hebben gedaan. De koloniale uitbuiting, slavernij, onderdrukking en regionale bemoeienissen hebben diepe wonden achtergelaten die tot op de dag van vandaag niet geheeld zijn. Niet voor niets zei iemand: “I am are here because you were there.” En nu vinden we deze mensen ineens lastig en willen we ze onderzoeken?
Wie praat over democratie en vrijheid moet die waarden ook waarmaken. Angst voor het vreemde verschuilen achter wetenschappelijke onderzoeken is niet de weg vooruit. Laten we niet verdeeld raken over religieuze opvattingen of culturele achtergrond. Jood, moslim, christen, hindoe, boeddhist, iemand zonder religie of iemand uit de LHBTQ+-gemeenschap – vrijheid is iets dat we samen delen. Als een Jood zijn keppel niet mag dragen, een moslima haar hoofddoek niet, of iemand uit de LHBTQ+-gemeenschap zich niet vrij voelt om een regenboogarmband te dragen, wees er dan van verzekerd dat er een dag komt waarop ook ik mijn Bijbel niet meer mag vasthouden of een kruisje mag dragen. Vrijheid is niet alleen voor jezelf; het is voor iedereen.
We moeten solidair zijn met elkaar, ook met atheïsten en agnosten. Een kleine groep fanatici of fundamentalisten mag niet bepalen hoe wij elkaar zien. Laat ons samen vrijheid vieren en aan de wereld laten zien dat verdeling niet onze weg is, maar verbinding. Want vrijheid is iets dat we samen dragen en beschermen.